Fotonvödör hegesztés

Egy lelkes, ám nem túl gyakorlatias amatőr kalandjai a távcsőépítés világában.

Friss topikok

  • DRoland: @Hgyörgyi: Megtisztelsz, köszönöm! :-) (2011.04.06. 21:50) Bátorliget
  • DRoland: Elnézést a késlekedésért! Készül az új poszt, ismét a képekkel vagyok bajban, de kitartás! :-) (2010.10.26. 13:14) Ismét egy próba
  • DRoland: @ati27: Szia! Örülök, hogy tetszik! Ha minden jól megy ma ismét összerakom az ég alatt, akkor kész... (2010.09.12. 13:02) First light

HTML

Folytköv

2015.05.21. 18:21 | DRoland | Szólj hozzá!

Kedves Olvasóim!

Ti, ki néha-néha idetévedtek. "Mostantól" érdemesebb lesz visszanézni ide, mert van/lesz fejlemény távcsőfronton.
A mostantól idézőjelét a több éves hallgatáshoz képest tessenek értelmezni.
Hogy írjak is valami érdemi információt:
Egy hosszú kihagyás után újrakezdő amatőrtársnak új, versenyképes műszerre lesz hamarost szüksége, és hogy, hogy nem, bekerültem a képbe, mint ötletadó-tervező-kivitelező (Ezt olvasva, hangozhatott volna így is a párbeszéd: Jóleszneked a dobzon igaze? Majd mindjárt skiccelek valamit, ja, hogy össze is kéne csavarozzak pár deszkát hozzá?).
Mintegy melléktermékként Királylány is megújul majd várhatóan, egyfajta ráncfelvarrásként. Nade, hogy mekkora is lesz az a ráncfelvarrás... Még az is lehet, hogy akkora, ahogy Irdatlanbácsi is mondta: egy óriás hasáb alakú világűr szelet. És ezt két galaxis közé kell érteni...

Szóval: stay tuned! Ahogy a művelt francia mondja.

Bátorliget

2011.04.05. 18:03 | DRoland | 2 komment

 A hétvégi IV. Bátorligeti Messier Maraton előtt történt pár átalakítás, sőt, még a maratonon is. :-) Jellemző módon ismét az utolsó pillanatban sikerült azt a pár apró változtatást megcsinálni, amit már fél éve terveztem. Nehezítésképpen a télire elcsomagolt szerszámok valahová biztosan máshová költöztek a nagy hidegben, mert gyakorlatilag a töredék részét találtam csak meg, szóval a kis kütyük minimális szerszámkészlettel készültek, úgy kell nézni.
Az egyik változás a keresőtartó:

DKereső és tartója

Ez és maga a kereső a gyakorlatban jól vizsgázott, de csak egy csavarral lett felfogatva, a végső megoldás a ragasztás lesz.

A másik a kis oldalsó tartók, amik a távrács (copyright János) oldalirányú lecsúszását hivatottak megakadályozni a horizontközeli észlelések esetén.

Tartóka

A "tervező" azonban arra nem gondolt, hogy az ALT félkörök egy kicsit terpesztenek, ugyanis szétnyomja őket az egyik (oldalanként) cső, tehát az előrebukás közben az első pár oldalirányú tartó kb 15-20°-tól lejjebb nem engedi bukni. Ez nem volt probléma, a hátsó pár tartó remekül megtartotta a "tubust". 

Horizont közelben

A harmadik a segédtükröt védő körkörös szövésű ruhadarab (más néven zokni) leváltása volt egy mikroszálas bélésű, a védő huzat anyagából készült kis tasakkal. Erről sajnos jobb kép nem készült, viszont itt meg lehet csodálni a szétszerelt állapotot is.

Szétszedve

Apropó védőhuzat, még azt sem mutattam be:

Egyben
Tépőzár
A középen történő tépőzáras rögzítést egészen Bátorligetig feleslegesnek gondoltam, de jusztírozás közben hasznos tud lenni, ha csak úgy rá lehet teríteni.

Jusztírozás: már korábban is észrevettem, hogy valahol valami asztigma van a rendszerben, amivel a tükör készítőjére rá is hoztam a frászt. Én jusztírozási pontatlanságra gondoltam, de hosszú órák alatt kiderítettük, hogy a segédtükör rögzítése lehet a rossz, ugyanis kint a hidegben asztigmatikus volt a kép, másnap a melegben ez drámaian csökkent. Valamint másnap este a hidegben ismét jelentkezett, de később, ahogy az alumínium és az üveg megtalálta nagyjából a közös hőmérsékletet, úgy ismét javult a helyzet. A főtükör elfordításával az asztigma iránya nem változott, tehát a főtükör jó. :-) A segédtükör levágása és újraragasztása remélem megoldja a problémát.
Probléma volt a kihuzatba beszűrődő fény, amit okozhat a segédtükör gőzölési hibája (ez ügyben futok egy-két kört, de gyanúsan átlátszó a réteg...), és megoldás lehet még a félkör alakú, a kihuzattal átellenesen rögzített árnyékoló. 

A szálláson a házigazda jóvoltából készült még egy NASA-mérnököket megszégyenítő fejlesztés: egy félkör alakúra hajlított kis keresztmetszetű, nagy hosszúságú fémfonállal (más néven drót) a huzatot felül kifeszítettük, így a megszűnt a belógás, ami a keresőtartó helyének nem-kivágása is okozott (szép magyarul mondva), amit szintén a házigazda jóvoltából (olló+tű+cérna) orvosoltam is.

Szemből


Szerencsére a pénteki felhőátvonulásos este után szombatra kiderült az ég, és letesztelhettem élesben is a távcsövet a javításokkal. A kukker igen jól teljesített ismét az ég alatt, köszönhetően többek közt az este folyamán lejmolt okulároknak. Ezúton köszönöm meg ismét mindenkinek, aki volt olyan kedves, hogy kölcsönadta őket. Sikerült Ethos-szal is nézelődni egy kicsit, és a vele látott M46 a kis planetárissal itt ég az agyamban azóta is. De rengeteg objektumról el lehet mondani, élmény volt mindegyik. A bálna-hokiütő páros, a sok gömbhalmaz, a planetárisok, a virgóban a tobzódás, stb. És jó volt hallgatni az első önkéntelen véleménynyilvánításokat, amikor egy-egy gyanútlan észlelő először nézett bele. :-)  

A végére pedig itt a távcső vége:

 

Hátulról

 

Ismét egy próba

2010.09.14. 21:05 | DRoland | 4 komment

Vasárnap az enyhe átvonuló felhőzet ellenére is megkíséreltünk pár fotont gyűjteni a vödörrel. Sajnos ismét sűrűsödött a felhőzet, így ott néztünk, ahol volt egy kis derülés.
Pár tapasztalattal ismét gazdagabb lettem:
- az aznap délelőtt eporapiddal megragasztott műanyag tipli és alucső igen ragaszkodónak bizonyult egymáshoz, úgy tűnik bevált a dolog.
- az összerakás még egy kicsit döcögős, egyszerűsíteni kellene majd valahogyan
- az előző összerakásnál beállított jusztír viszont használhatónak bizonyult legnagyobb meglepetésemre. Nem volt persze tökéletes, de az ég meg sem engedte volna a hosszú szöszölést a juszírozással. Hamarosan viszont be kell szerezni/csinálni kell egy chesire oklit.
- még mindig hihetetlen mennyiségű fényt gyűjt össze, remélem ez a rácsodálkozás sokáig megmarad
- ismét gyönyörűen hozta a Jupitert, muszáj lesz rögzíteni valamivel, előbb-utóbb

Képekkel ismét hadilábon állok, már sötétben értünk ki az észlelőrétre, így csak vakuval készült pár darab:

DRoland: IMG 9396 2
DRoland: IMG 9394 2

 

First light

2010.09.08. 06:48 | DRoland | 2 komment

A hétvégén megvolt az első fotonok begyűjtése "önerőből" (tehát nem kézzel odatartott okulárral, saját lábán állva). Az ALT-félkörök rögzítését az utolsó pillanatra hagytam, péntek délután indulás előtt még fúrkáltam a lyukakat. Így az első összeszerelés már a tett helyszínén lett megejtve, nem kis izgalom közepette.

Tulajdonképpen használhatóra sikeredett, egy-két helyszínen orvosolható gondot kiküszöbölve. Úgymint: a gumilábak azonnali leszerelése (nem is tudom hogyan gondoltam), a zsámolyon lévő teflonpárnácskák alá egy-egy alátétet kellett betenni, az ívek különbözősége miatt (az alt félkör kisebb átmérőjű lett, mint amilyenre a zsámolyon lévő ív lett vágva, így középen felfeküdt). Vannak még bőven megoldandó feladatok, de így már sikerült észlelni vele, már amennyit az alacsony szinten átvonuló felhőzet engedett.
Érdekesek az eddigi tapasztalatok:
- eszméletlen mennyiségű csillag van a látómezőben, amik kis tűszerűek és sok színes is van közte
- felhőn keresztül bontja az M13-at , de egyébként is lehet vele felhőn keresztül nézelődni :-)
- a Fátyol-köd két íve közti ködösség (NGC6979?) is gyönyörűen látszik egy GSO 30mm-es okli és egy UHC segítségével
- a 30-as GSO egészen jól használható ekkora fényerőnél is
- kis nagyításhoz kell a szűrő, de ennek a használatát egy kihuzat előtti "szűrőváltóval" szeretném kényelmesebbé tenni
- a Jupiterhez neutrálszűrőt, vagy polárszűrőpárt kell szerezni, nagyon vakít, amúgy a nem túl jó légkör ellenére is volt rajta nem kevés részlet
- valószinűleg a nagyméretű ALT-félkör miatt még okulárcserekor sem mozdult el a távcső, ugyanakkor finoman lehetett mozgatni
- a jelentős mennyiségű pára és a "szoknya" hiányának ellenére sem párásodott le a főtükör, csak a segédtükör, amit lehajszárítóztunk

Sürgősen megoldandó gondok:
- az alucsőből a műanyag tipli kicsúszkál, első körben bele lesz ragasztva
- ha nagyon előrebillen a távcső, oldalirányba kicsúszhat a zsámolyról, valami tartófület kell kigondolni
- szükséges rá egy kereső, így nem igazán van olyan része, ami segítene a "célzásban"
- szükséges egy rendes főtükör fedő
- a szoknyát kell rá varrni, így érzékeny a fényekre, és a párásodást ellen is jó lehet
 
  Sajnos kép nem sok készült róla (ami meg készült, az nem túl webképes), szóval képek legközelebb...

Ez történt a héten

2010.08.27. 06:43 | DRoland | Szólj hozzá!

Nem valami sok, de most lesz pár kép is, nem csak a szöveg:
A csavarfej eltüntetést egy kicsit körbejártam. Az első próbálkozás egy sötétebb rétegeltlemez fűrészpora volt faragasztóval. Ez egy kicsit sötétebb lett, mint az alap. A következő a saját anyagának csiszolópora faragasztóval. Ez is sötétebb lett, szerintem a faragasztó tehet róla. Kipróbáltuk (egy szintén a garázssoron dolgozó autós karosszériás mindenessel) az autógittet, ez nagyon frankó kemény felületet ad, de sárgásabb a színe. Tegnap vettem ún. folyékony fát, talán ez lesz a jó, színre minimálisan világosabb, gyorsan szárad, elvileg ugyanúgy lakkozható, pácolható, mint a fa. További kisérletek hamarosan.

Sikerült kivágni két 65cm átmérőjű félkört rétegeltlemezből ALT-félkörnek, ebben valahogyan több bizodalmam van, mint a hajlított aluban. Az sajnos nem sikerült teljesen egyformára, ezért megszorulhat később mozgatás közben.

És most pár kép az eddigi állapotokról.
 

Pár apróság

2010.08.23. 17:20 | DRoland | Szólj hozzá!

Az utóbbi napokban apró örömök értek:
Mégsem tettem olyan bénán fel a kis nyelvecskét, ami a kihuzatot tartja, úgy tűnik egészen rendesen be lehet majd jusztírozni a végén. De nyugtával a napot, de inkább Holdat... Az volt a gond, hogy mégsem volt középen a segédtükörtartó.  Azt viszont nem értem, hogy mitől gondoltam úgy, hogy ott volt...

Az erkélyről láttam vele már csillagot, de nincs fókusz. A jó hír az az, hogy vágni kell a tartó csövekből, nem toldani. Viszont az érdekes, hogy a számolt csőhosszhoz képest 15mm-t ráhagytam (amiben eleve volt 10mm tartalék), és most úgy tűnik, hogy 20mm-t kell levágni a csövekből a fókuszhoz. Ez így zavaros, de az a lényeg, hogy egész jól sikerült a számolás, és a kivitelezés is. A csöveken már kurtítottam, de csak akkor lesz kipróbálva, ha lesz valami felületkezelés is rajta, mostanában este hamar lepárásodik minden. Azt meg a fa nem szereti, pláne az eleve hullámos. Egyébként az optikának sem tesz túl jót, és a fényvisszaverő képességét is rontja, úgyhogy a távcső ruhájáról is mihamarabb gondoskodni kell.

Apropó felületkezelés: a csavarfejek eltüntetését fűrészpor, faragasztó kombóval kezdtem el, az eredmények biztatóak.
 

Lassan, de biztosan

2010.08.17. 06:06 | DRoland | Szólj hozzá!

Nem túl gyakran van bejegyzés, de dolgozok, amikor van rá lehetőségem, csak utána nincs mindig idegzetem leírkálni a szívásokat... Ezért az a terv, hogy ha használható állapotba kerül, akkor szentelek pár bejegyzést mindegyik részegységnek, az aktuális állapotát bemutatandó. Továbbá az idáig vezető utat is felvázolom, hátha az idő homályából szalonképesebben tűnnek fel az emlékek.

Egyébként nagy hír van, a hétvégén már láttam képet a "tubus" részével (a szomszéd ház vakolatát), de a jusztírozás még nem sikerül rendesen, mert a kihuzat közepéből kiinduló képzeletbeli egyenes nem metszi a felső karika közepén átmenő virtuális egyenest. Pedig úgy örültem, hogy rendesen sikerült felrakni a "nyelvet", amin a kihuzat ül. Így most igénytelen módon alátétezem valamivel. Egy blog kép nélkül nem az igazi, így íme a "lényeg" work in progress állapotban:

DRoland: nagylavor

 A kép csalóka, nem ferde, nem akar eldőlni. :)

A következő lépés kideríteni, hogy így van-e fókuszom végtelenre, és hol a súlypont, valahogy annak figyelembevételével kell majd felrögzíteni az "altring"-et, amiről egyelőre nem tudom, hogy a hajligatott aluzártszelvény legyen, vagy fábóosztjóvan...

De, hogy lesz ebből mese...

2010.07.08. 15:09 | DRoland | Szólj hozzá!

Az utóbbi pár nap szabadidejét a fúrás-faragásnak szenteltem, de ebből biz' nem lesz kukker péntekre. (ugyanis a terv az volt, hogy legalább megnézzük milyen kép van benne)
A bútorlapszabászatban vágatott 10-es rétegeltlemez, bár emelt minőségűnek lett kérve, nem valami szívderítő látvány, ugyanis mindegyik darab a tér mind a tizenhét irányában görbe, így nem egy egyszerű játék az összerakás. Ezért kénytelen vagyok csavarozni is sokmindent, ennyi pillanatszorító sehol nincs, amivel a ragasztás idejére össze lehetne fogni. Ezzel csak az lesz a gond, hogy valahogyan el kell majd tüntetni a csavarfejeket, esztétikailag nem odavaló.
A másik nagy dolog, amire menet közben ismét rájöttem, hogy rendes szerszámok nélkül nem lehet minőségi munkát végezni...
Viszont legalább a főtükör le lett aluzva rövid határidővel (egy délelőtt), hála Almási Csabának, akinek ezúton is nagy köszönet!

Lássuk, mi az ami "kész" van (alulról felfelé):
- A zsámoly alja, az aluháromszög, amire kell még a láb, amin támaszkodik, valamint felülre a csapágy, amin elfordul a zsámoly másik része. (nagy kérdés, hogy mennyire lesz hibatűrő a bemarás pontatlanságával szemben, ha nem nagyon, akkor gondok vannak. Itt is sikerült elkövetni azt, hogy háromszor mértem, gondolkodtam, majd a végén jól elb*tam...

- A zsámoly tetejének az alja, az oldalak nélkül. :-)

- A főtükörtartó-doboz.

- A segéd és főtükörtartó

Tervek, némi beszerzés

2010.06.22. 06:28 | DRoland | Szólj hozzá!

Készülnek gőzerővel a tervek, első körben a fa része lett kitalálva, hogy minél előbb kész lehessen. Ugyanis az a nagy ötlet, hogy a bútorlapszabászatban pontosabban tudnak egyenest és derékszöget vágni, így vágjanak csak ők, úgyis náluk rendelem a 10mm-es régetelt lemez táblát. Addig van időm előállni a "végleges" tervekkel. Közben az alu része a dolognak is alakul, pár alucsövet, aluidomot már beszereztem, remélem jók a méretek, és jó helyen lett elvágva a szállíthatóság érdekében...
Gyorsan utánaérdeklődem a környéken csavaroknak, anyáknak, ilyesmiknek, hát nem lesz egyszerű a beszerzés, lehet, hogy webshop lesz a vége.
Update: Webshopra nem volt szükség egy amatőrtársnak hála Miskolcról sikerült beszerezni a trükkös szemescsavarokat a felső karikához, valamint a műanyag kézi tekerőkéket a könnyebb szét-összeszereléshez.
A távcső készítéséhez az ihletet két oldalról vettem, leginkább ezekhez fog hasonlítani.

Előhang

2010.06.16. 21:24 | DRoland | Szólj hozzá!

Valamikor a 2000-es évek elején egy felhőmentes nyári koraestén látogatást tettünk a salgótarjáni Uránia Csillagvizsgálóban, ahol az ott lévő 320/1400 (körüli) Newtonnal megnézhettünk pár objektumot. A legnagyobb hatást az M13 nevű gömbhalmaz tette rám, a még nem is teljesen sötét égen a látómezőben feltűnő sokezer csillag, mintha valaki körszimmetrikusan teliszúrkálta volna parányi gombostűkkel az égbolt azon részét, egyfajta tűpárnaként használva azt. Innentől az eddig is meglévő ilyen irányú deformitásom tovább erősödött, és a lakás része lett hol több, hol kevesebb távcső.


Ez szerintem mindenkinél hosszabb folyamat, hogy végül milyen és mennyi távcsőnél köt ki, nálam a nyerő kombináció (most) egy kicsi, de lehetőség szerint "tökéletes" optikájú lencsés apokromát (amivel adott esetben fotózni is lehet, de az egy újabb blog témája is lehetne), valamint egy nagy fénygyűjtő lavór, aminek szintén nem mindegy a minősége. Ebből az előbbi megvan már egy 80/480-as személyében, az utóbbi építésébe pedig most kezdek bele, aminek az alakulását nyomon lehet követni ebben a blogban. Remélem a végeredmény olyan lesz, amin nekibuzdulva többen is kedvet kapnak barkácsolni, mert sokkal nagyobb élmény olyasmivel észlelni, amiben benne van saját verejtékünk. Főleg, ha használható lesz az a bizonyos végeredmény... :-)
A távcső legfontosabb része, a főtükör Zsámba István keze munkáját dicséri, az IFG szerint 96% strehl-ű az optika (méretei: 300/1306). A kihuzat Rózsika (Rózsa Ferenc) munkája. A segédtükör az Orion Optics (UK)-tól van: 63mm Hilux.
"Könnyítésképpen" lecsaptam az MCSE apróban hirdetett 300-as fő és segédtükörtartókra.
Hát innen indulunk, ezeket kell úgy rögzíteni egymáshoz képest, hogy legyen valami kép a kihuzat végébe tehető okulárban, és az egészet úgy lehessen mozgatni, hogy ne legyen gyötrelem az észlelés.