Fotonvödör hegesztés

Egy lelkes, ám nem túl gyakorlatias amatőr kalandjai a távcsőépítés világában.

Friss topikok

  • DRoland: @Hgyörgyi: Megtisztelsz, köszönöm! :-) (2011.04.06. 21:50) Bátorliget
  • DRoland: Elnézést a késlekedésért! Készül az új poszt, ismét a képekkel vagyok bajban, de kitartás! :-) (2010.10.26. 13:14) Ismét egy próba
  • DRoland: @ati27: Szia! Örülök, hogy tetszik! Ha minden jól megy ma ismét összerakom az ég alatt, akkor kész... (2010.09.12. 13:02) First light

HTML

Bátorliget

2011.04.05. 18:03 | DRoland | 2 komment

 A hétvégi IV. Bátorligeti Messier Maraton előtt történt pár átalakítás, sőt, még a maratonon is. :-) Jellemző módon ismét az utolsó pillanatban sikerült azt a pár apró változtatást megcsinálni, amit már fél éve terveztem. Nehezítésképpen a télire elcsomagolt szerszámok valahová biztosan máshová költöztek a nagy hidegben, mert gyakorlatilag a töredék részét találtam csak meg, szóval a kis kütyük minimális szerszámkészlettel készültek, úgy kell nézni.
Az egyik változás a keresőtartó:

DKereső és tartója

Ez és maga a kereső a gyakorlatban jól vizsgázott, de csak egy csavarral lett felfogatva, a végső megoldás a ragasztás lesz.

A másik a kis oldalsó tartók, amik a távrács (copyright János) oldalirányú lecsúszását hivatottak megakadályozni a horizontközeli észlelések esetén.

Tartóka

A "tervező" azonban arra nem gondolt, hogy az ALT félkörök egy kicsit terpesztenek, ugyanis szétnyomja őket az egyik (oldalanként) cső, tehát az előrebukás közben az első pár oldalirányú tartó kb 15-20°-tól lejjebb nem engedi bukni. Ez nem volt probléma, a hátsó pár tartó remekül megtartotta a "tubust". 

Horizont közelben

A harmadik a segédtükröt védő körkörös szövésű ruhadarab (más néven zokni) leváltása volt egy mikroszálas bélésű, a védő huzat anyagából készült kis tasakkal. Erről sajnos jobb kép nem készült, viszont itt meg lehet csodálni a szétszerelt állapotot is.

Szétszedve

Apropó védőhuzat, még azt sem mutattam be:

Egyben
Tépőzár
A középen történő tépőzáras rögzítést egészen Bátorligetig feleslegesnek gondoltam, de jusztírozás közben hasznos tud lenni, ha csak úgy rá lehet teríteni.

Jusztírozás: már korábban is észrevettem, hogy valahol valami asztigma van a rendszerben, amivel a tükör készítőjére rá is hoztam a frászt. Én jusztírozási pontatlanságra gondoltam, de hosszú órák alatt kiderítettük, hogy a segédtükör rögzítése lehet a rossz, ugyanis kint a hidegben asztigmatikus volt a kép, másnap a melegben ez drámaian csökkent. Valamint másnap este a hidegben ismét jelentkezett, de később, ahogy az alumínium és az üveg megtalálta nagyjából a közös hőmérsékletet, úgy ismét javult a helyzet. A főtükör elfordításával az asztigma iránya nem változott, tehát a főtükör jó. :-) A segédtükör levágása és újraragasztása remélem megoldja a problémát.
Probléma volt a kihuzatba beszűrődő fény, amit okozhat a segédtükör gőzölési hibája (ez ügyben futok egy-két kört, de gyanúsan átlátszó a réteg...), és megoldás lehet még a félkör alakú, a kihuzattal átellenesen rögzített árnyékoló. 

A szálláson a házigazda jóvoltából készült még egy NASA-mérnököket megszégyenítő fejlesztés: egy félkör alakúra hajlított kis keresztmetszetű, nagy hosszúságú fémfonállal (más néven drót) a huzatot felül kifeszítettük, így a megszűnt a belógás, ami a keresőtartó helyének nem-kivágása is okozott (szép magyarul mondva), amit szintén a házigazda jóvoltából (olló+tű+cérna) orvosoltam is.

Szemből


Szerencsére a pénteki felhőátvonulásos este után szombatra kiderült az ég, és letesztelhettem élesben is a távcsövet a javításokkal. A kukker igen jól teljesített ismét az ég alatt, köszönhetően többek közt az este folyamán lejmolt okulároknak. Ezúton köszönöm meg ismét mindenkinek, aki volt olyan kedves, hogy kölcsönadta őket. Sikerült Ethos-szal is nézelődni egy kicsit, és a vele látott M46 a kis planetárissal itt ég az agyamban azóta is. De rengeteg objektumról el lehet mondani, élmény volt mindegyik. A bálna-hokiütő páros, a sok gömbhalmaz, a planetárisok, a virgóban a tobzódás, stb. És jó volt hallgatni az első önkéntelen véleménynyilvánításokat, amikor egy-egy gyanútlan észlelő először nézett bele. :-)  

A végére pedig itt a távcső vége:

 

Hátulról

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotonvodor.blog.hu/api/trackback/id/tr812801281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hgyörgyi 2011.04.06. 12:36:15

Jaajj, képes voltam emiatt regisztrálni...
Szóval én is köszönöm azokat az élményeket, amelyeket ez a "csodaszoknyásdobzony" adott! Minden a retinámba égett! És a vélemény-kinyilatkoztatásnál tényleg vissza kellett fogni magunkat!
Gy

DRoland 2011.04.06. 21:50:56

@Hgyörgyi: Megtisztelsz, köszönöm! :-)
süti beállítások módosítása