Fotonvödör hegesztés

Egy lelkes, ám nem túl gyakorlatias amatőr kalandjai a távcsőépítés világában.

Friss topikok

  • DRoland: @Hgyörgyi: Megtisztelsz, köszönöm! :-) (2011.04.06. 21:50) Bátorliget
  • DRoland: Elnézést a késlekedésért! Készül az új poszt, ismét a képekkel vagyok bajban, de kitartás! :-) (2010.10.26. 13:14) Ismét egy próba
  • DRoland: @ati27: Szia! Örülök, hogy tetszik! Ha minden jól megy ma ismét összerakom az ég alatt, akkor kész... (2010.09.12. 13:02) First light

HTML

Ez történt a héten

2010.08.27. 06:43 | DRoland | Szólj hozzá!

Nem valami sok, de most lesz pár kép is, nem csak a szöveg:
A csavarfej eltüntetést egy kicsit körbejártam. Az első próbálkozás egy sötétebb rétegeltlemez fűrészpora volt faragasztóval. Ez egy kicsit sötétebb lett, mint az alap. A következő a saját anyagának csiszolópora faragasztóval. Ez is sötétebb lett, szerintem a faragasztó tehet róla. Kipróbáltuk (egy szintén a garázssoron dolgozó autós karosszériás mindenessel) az autógittet, ez nagyon frankó kemény felületet ad, de sárgásabb a színe. Tegnap vettem ún. folyékony fát, talán ez lesz a jó, színre minimálisan világosabb, gyorsan szárad, elvileg ugyanúgy lakkozható, pácolható, mint a fa. További kisérletek hamarosan.

Sikerült kivágni két 65cm átmérőjű félkört rétegeltlemezből ALT-félkörnek, ebben valahogyan több bizodalmam van, mint a hajlított aluban. Az sajnos nem sikerült teljesen egyformára, ezért megszorulhat később mozgatás közben.

És most pár kép az eddigi állapotokról.
 

DRoland: Image00006

 Ez mindennek, illetve a távcsőnek az alapja. A kis fehér teflon-hengereken csúszik az AZ zsámoly, a három darab csapágy biztosítja, hogy ne essen le róla, ugyanis ez a zsámoly kör alakú bevágásába illeszkedik. Ld. következő kép. A lábak gumi-ajtóütközők, ezektől kicsit tartok, hogy túl rugalmasak, nem lehet majd rendesen pozicionálni AZ irányban, mert "visszarúg". Innen messziről nem néz ki rosszul, és úgyis mindig a távcső alatt lesz, tolómérővel meg csak nem esik neki senki...

DRoland: Image00004

Ez az AZ zsámoly alja, ennek a kör alakú mélyedésnek az oldalán siklik a három csapágy, ami biztosítja az oldal irányú stabilitást. Kicsit szkeptikus voltam a készítéskor, de egy "javítómarás" után szépen egyenletesen lehet mozgatni a talpon. Az íves oldalak egyelőre munkapéldányok, ha ez a méret megfelelő, "rendesen" is megcsinálom.

DRoland: Image00005

Ugyanez felülről. Itt látszanak a teflonlapocskák, amelyeken az ALT-félkör és az egész távcső támaszkodik majd.
 

DRoland: Image00003

Ez a tükörtartó doboz közelebbről. Az oldalakon látható furcsa alakú bevágásokra azért van szükség, mert a fülecseket az alucsövekre rögzítő hatlapfejű csavarok nem fértek el...
Maga a főtükörtartó egy igen vastag gyári tükröt tartott 3 ponton. Nekem viszont egy elég vékony tükröt kell majd tartani, a PLOP szerint minimum 9 ponton. A három pontos alátámasztást 3mm vastag alulemezből készült háromszögekkel oldom meg az itt látható módon. A tükör FBS-el ragasztott parafaháromszögeken fekszik majd.

DRoland: Image00002

Az alátámasztás "floating" lesz a gumis alátét segítségével. Remélhetőleg megfelelő mértékben teszi majd és nem deformálja el a tükröt. Egy kis méretezési anomália miatt van úgy összegyötörve a rugó, egyelőre marad így.

DRoland: Image00001

A tükördoboz alulról. Itt lehet látni a méretezési anomáliát: vagy a fa tartónak kellett volna magasabbnak lenni, vagy az 'L' alakú aluidomot hosszabbra hagyni, így most egy 8-as anya az alátét... Egy idő után valamilyen szofisztikáltabb megfejtést fogok kitalálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotonvodor.blog.hu/api/trackback/id/tr342251312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása